ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
ENGLISH FISH N CHIPS
Υλικά
Για Δύο Άτομα
4 Φιλέτα ανάλατος Μπακαλιάρος
4 μέτριες Πατάτες
Ένα φλυτζάνι Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το Κουρκούτι:
Ένα φλυτζάνι Αλεύρι (90-100γρ.)
Ένα φλυτζάνι Μπύρα (90-100μλ)
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Μισό κουταλάκι Αλάτι
Ένα κουταλάκι Μπέικιν Πάουντερ
Ένα Αυγό
Για το πανάρισμα:
Ένα φλυτζάνι Αλεύρι
Προαιρετικά:
Πιπέρι, Ξύδι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το κουρκούτι.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, την μπύρα, το αυγό και
προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.
Φτιάχνουμε έναν πηχτό χυλό και τον αφήνουμε στο ψυγείο
να σφίξει για τουλάχιστον 1-2 ώρες.
Στο αλεύρι που κρατήσαμε για πανάρισμα,
πανάρουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα βάζουμε
στο ψυγείο να κολλήσει πάνω τους το αλεύρι.
Μετά κόβουμε τις πατάτες και τις ετοιμάζουμε
για τηγάνισμα. Καλύτερα να τις τηγανίσουμε πρώτες.
Όταν είμαστε έτοιμοι να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο,
ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο να κάψει ελαφρά στο τηγάνι
και περνώντας τα φιλέτα πρώτα από το κουρκούτι,
προσεχτικά τα αφήνουμε μέσα στο τηγάνι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 6-7 και τηγανίζουμε
για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Προσέχουμε όταν γυρίζουμε για να μην διαλυθεί
η κρούστα και την αφήνουμε να πάρει χρυσό χρώμα.
Στο τηγάνισμα έχει σημασία τόσο το τηγάνι
που χρησιμοποιούμε, όσο και η σωστή θερμοκρασία.
Καλύτερα να τηγανίσουμε σε χαμηλή φωτιά, στο 5-6
για λίγο περισσότερο, εάν δεν έχουμε αρκετή εμπειρία.
Σε περίπου δέκα λεπτά τα φιλέτα μπακαλιάρου είναι έτοιμα.
Αποσύρουμε προσεχτικά από το τηγάνι και αφήνουμε
σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουνε ελαφρά.
Στην Αγγλία ρίχνουνε λίγο ξύδι πάνω στον μπακαλιάρο.
Εάν προτιμάτε ρίξτε λίγο λεμόνι και αλατίστε ελαφρά.
Σερβίρουμε με τις τηγανισμένες πατάτες. Τις αλατίζουμε.
Ρίχνουμε και σε αυτές ελάχιστο ξύδι και αλάτι αν θέλουμε.
Το πιο γνωστό αγγλικό πιάτο παγκοσμίως και
λατρεμένο φαγητό του δρόμου σε όλη την Αγγλία!
ENGLISH FISH N CHIPS
Ingredients
For 2 Persons
4 Codfish fillets unsalted
4 medium sized Potatoes
One cup Sunflower Oil for frying
For the Batter:
One cup of Flour (90-100gr)
One cup of Beer (90-100ml)
Half a teaspoon Sugar
Half a teaspoon Salt
One teaspoon Baking Powder
One Egg
For the fillets:
One cup of Flour
Optional:
Pepper, Vinegar
Instructions:
First start making the batter.
Mix the flour, the beer, the egg and add salt,
sugar and baking powder.
Make a thick batter and place in the fridge
to thicken for about 1-2 hours.
Use the second cup of flour to spread it
on the codfish fillets and put them also
in the fridge for 1-2 hours.
Cut the potatoes French style and prepare them
for frying. It is better to fry them before the codfish.
for frying. It is better to fry them before the codfish.
When you are ready to fry the codfish fillets,
preheat the sunflower oil at mark 7-9.
First deep the codfish fillets into the batter and
gently place them in the frying pan.
Low heat now to mark 6-7 and fry for
about 4-5 minutes on each side.
Carefully turn them the other side so the fried
batter will stay stuck to the fish and it will color well.
When frying, it is important the frying pan you use
but also the right heat. It is better to low heat at mark 5-6
and fry a little longer, if you have not enough experience.
Ten minutes later the fish fillets are ready.
Remove carefully from the pan and place them on
kitchen paper, so they will dry a bit.
Now spread some vinegar on them.
You can spread some lemon instead, if you prefer.
Salt a bit if you like.
Serve the codfish fillets with the fried potatoes.
Add some salt and vinegar if you like on the potatoes.
The most famous English dish worldwide and
a very favorite English street food!