ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
FALAFEL ARABIC
Υλικά
Για 4-6 Φαλάφελ (Ρεβυθοκεφτέδες Αραβίας)
250γρ. Ρεβίθια
Ένα Κρεμμύδι
4-5 κοτσάνια Άνηθος
4-5 κοτσάνια Μαϊντανός
Ένα Αυγό
Δύο κουταλιές Αλεύρι
Ένα κουταλάκι Κάρυ
Ένα κουταλάκι σπόροι Κόλιανδρου
3-4 σκελίδες Σκόρδο
Αλάτι, Πιπέρι
Ένα-ενάμιση Φλυτζάνι Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Προαιρετικά:
Φύλλα Κόλιανδρου, Κύμινο,
Μπέικιν Πάουντερ αντί για Αλεύρι,
Φάβα αντί για τη μισή ποσότητα Ρεβιθιών
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για δώδεκα ώρες,
αποβραδύς σε σκέτο νερό να φουσκώσουν.
Πριν ξεκινήσουμε τα σουρώνουμε και τα
στεγνώνουμε πολύ καλά.
Τοποθετούμε σε ένα μούλτι μίξερ τα ρεβίθια,
το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο,
τον μαϊντανό και τους σπόρους κόλιανδρου.
Τα πολτοποιούμε όσο θέλουμε.
Αν το φτιάχνετε πρώτη φορά,
καλύτερα κάντε τα αλοιφή.
Ρίχνουμε το αλεσμένο μείγμα σε ένα μπωλ
και ανακατεύουμε μέσα το αυγό.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κάρυ, το κύμινο
και το αλεύρι ή το μπέικιν πάουντερ.
Συνεχίζουμε να αναμειγνύουμε με τα χέρια.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα
ώστε να σφίξει και να δέσουνε τα υλικά.
Πλάθουμε είτε μεγάλα επίπεδα μπέργκερς,
είτε μικρότερα στρογγυλά σαν κεφτεδάκια.
Αν τα φτιάξουμε επίπεδα, θα ψηθούνε καλύτερα.
Εάν δούμε ότι δεν δένουνε εύκολα στο
πλάσιμο, τότε μόνον προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
Μπορούμε αφού τα πλάσουμε να τα αφήσουμε
πάλι στο ψυγείο να σφίξουνε κι άλλο.
Μόλις είμαστε έτοιμοι να τα τηγανίσουμε,
βάζουμε το ηλιέλαιο στο τηγάνι και μόλις
αρχίσει να καίει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5-6 και
τοποθετούμε τα φαλάφελ προσεχτικά στο κέντρο.
Τηγανίζουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά
για να μην τα κάψουμε (στο 5-6).
Καλύτερα να ψηθούν αργά παρά γρήγορα.
Ενδιάμεσα, μετά από 3-4 λεπτά, τα γυρίζουμε.
Αφήνουμε να ψηθούν και από τις δύο
πλευρές σε μέτρια φωτιά για περίπου δέκα λεπτά.
Ετοιμάζουμε κομμένη ντομάτα και
τζατζίκι για να τα σερβίρουμε.
Υπέροχο πιάτο για χορτοφάγους και
ένα τέλειο πρώτο πιάτο για δείπνο!
FALAFEL ARABIC
Ingredients
For 4-6 Falafel
250gr Chick Peas
One Onion
4-5 sticks of Anise
4-5 sticks of Parsley
One Egg
2 tablespoons Flour
One teaspoon Curry powder
One teaspoon Coriander seeds
3-4 cloves of Garlic
Salt, Pepper
One-one and a half cup Sunflower Oil to fry
Optional:
Coriander leaves, Cumin,
Baking Powder instead of Flour,
Broad (Fava) beans instead of half Chick Peas quantity
Instructions:
Soak the chick peas for twelve hours overnight
in unsalted water so they will soften.
Before you start, drain and dry
the chick peas really well.
Place in a food processor or multi mixer
the chick peas, the onion, the garlic, the anise,
the parsley and the coriander seeds.
Pulp (grain) the mixture as much you like.
If you make it for a first time, you
better make them a fine pulp.
Pure the mixture into a deep bowl.
Mix the egg in, season with salt and pepper.
Then add the curry powder, the cumin,
the flour or the baking powder.
Continue mixing using your hands.
Let the mixture stay in the fridge for an hour,
so all ingredients are hardened fine.
After an hour start making the falafel burgers.
Prepare either flat rounded burgers or
small rounded balls. If you make them flat,
then they will fry better, with less sunflower oil.
If you see that they don't stick well,
use a little more flour in the mixture.
Then you can place the falafel burgers
again in the fridge for one hour, if you like.
When you are ready to fry them,
add the sunflower oil into a pan and
when it starts heating really hot, low down
the heat at mark 5-6 and gently place the
falafel burgers into the pan.
Fry in low heat so you will not burn them
at oven mark 5-6. They will fry
better in low heat, with less sunflower oil.
Meanwhile, 3-4 minutes later, turn them
the other side to fry. Let them fry
in medium-low heat for about ten minutes.
Prepare some sliced tomato and
some tzatziki sauce to serve them.
This is a first class vegetarian burger.
A great vegetarian dish and a perfect
first dish for a nice oriental dinner!