ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
GREEK BABY GOAT
Υλικά
Για 3-4 Άτομα
1500-2000γρ. Κατσικάκι (Μπούτι και Πλάτη)
Ένα Φλυτζάνι Ελαιόλαδο (90-120χλ)
3-4 κουταλιές Ρίγανη
2 σκελίδες Σκόρδο
Ένα Λεμόνι
Ένα Πορτοκάλι
Δέκα Πατάτες (2 κιλά περίπου)
Αλάτι και Πιπέρι
Προαιρετικά:
Θυμάρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κατσικάκι και κόβουμε
τις πατάτες για τον φούρνο.
Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί
και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο,
τη μισή ρίγανη και τον χυμό
από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
Προσθέτουμε και ένα φλυτζάνι νερό.
Τέλος αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες.
Τοποθετούμε πάνω στις πατάτες το κατσικάκι.
Η πλευρά με την πέτσα πρέπει να είναι από πάνω.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και
την υπόλοιπη ρίγανη. Αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC.
Κόβουμε το σκόρδο σε φετούλες και τις
τοποθετούμε είτε μέσα στο κρέας με μικρές τομές,
είτε ανάμεσα στο κρέας για να δώσουνε απλώς άρωμα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για
μιάμιση ώρα τουλάχιστον στους 200oC.
Ο βασικός κανόνας είναι μία ώρα ψησίματος
για κάθε κιλό κρέατος στον φούρνο.
Ενδιάμεσα περιχύνουμε ελαφρά το κατσικάκι
με τα ζουμιά στον πάτο του ταψιού, με ένα κουτάλι.
Στη μέση του ψησίματος μπορούμε να
γυρίσουμε το κατσικάκι ανάποδα, προσεχτικά,
αν και δεν είναι απαραίτητο.
Μετά από μιάμιση-δύο ώρες το φαγητό είναι έτοιμο.
Το κατσικάκι είναι λιγότερο λιπαρό από το αρνί.
Έχει βαρύτερη μυρωδιά αλλά είναι μαλακότερο.
Κλασσικό Κυριακάτικο οικογενειακό πιάτο!
GREEK BABY GOAT
Ingredients
For 3-4 Persons
1500-2000gr Baby Goat (Leg and Back Shoulder)
One cup Olive Oil (90-120ml)
3-4 spoons of Oregano
2 cloves of Garlic
One Lemon
One Orange
Ten potatoes (about 2 kilos)
Salt and Pepper
Optional:
Thyme
Instructions:
Wash the baby goat and cut
the potatoes in oven size.
Spread the potatoes in a large oven tray
and pure on them half of the olive oil,
half the oregano and the juice from the
lemon and the orange.
Add a cup of water.
Season with salt and pepper.
Place above the potatoes the baby goat.
The skin side must be up.
Pure the rest of the olive oil, the oregano
and season with salt and pepper.
Preheat the oven at 200oC.
Cut garlic in small slices and making small
holes to the meat, push them in the meat,
or simply place them on the meat, just to get
the flavor from the garlic.
Roast in the preheat oven for about
one and a half hour at 200oC.
The rule is that you need one hour cooking
time in the oven for every kilo of meat.
During cooking, use the liquids from the
bottom of the oven tray to wet the meat,
using a spoon, so to keep it juicy.
In the middle of cooking time, you can
turn the meat upside down, carefully,
although it is not necessary.
One and a half-two hours later the meal is ready.
The baby goat is less fatty than the lamb.
It has a stronger smell but is much softer.
A classic Sunday Greek family dish!