MENU

1/5/15

ΤΕΡΙΓΙΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 

TERIYAKI CHICKEN  



Υλικά
Για Δύο Άτομα


400γρ. φιλέτο Κοτόπουλο
Δύο Κουταλιές Σόγια Σως
Δύο Κουταλιές Σησαμέλαιο
Μία κουταλιά Μέλι
Μία κουταλιά τριμμένο Τζίντζερ
Μία κουταλιά χυμό Λεμονιού
Μία σκελίδα τριμμένο Σκόρδο
Ένα κουταλάκι λευκό Ξύδι 
Ένα κουταλάκι Σουσάμι
Ένα κουταλάκι Ζάχαρη

Προαιρετικά:
Μία κουταλιά λευκό Κρασί


Εκτέλεση:


Αναμειγνύουμε καλά τη σόγια σως, το σησαμέλαιο, το μέλι,
το τζίντζερ, το λεμόνι, το σκόρδο και το ξύδι σε ένα μπωλ.
Κρατάμε το σουσάμι και τη ζάχαρη στην άκρη.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους 3-4 εκατοστών.
Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα που φτιάξαμε και
αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή και περισσότερο.


Μόλις είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, περνάμε τους κύβους
κοτόπουλου σε καλαμάκια και προθερμαίνουμε το γκριλ.
Εάν χρησιμοποιήσουμε ξύλινα καλαμάκια, τα μουλιάζουμε πρώτα
σε νερό για δέκα λεπτά, ώστε να μην καούνε στο ψήσιμο.
Κρατάμε σε ένα μπωλ τη μαρινάδα που χρησιμοποιήσαμε.  


Ψήνουμε τα σουβλάκια στο γκριλ για περίπου 7-10 λεπτά
από κάθε πλευρά και μέχρι να ροδίσει το χρώμα τους.


Μόλις ψηθούνε, αποσύρουμε από το γκριλ και αφαιρούμε
προσεχτικά τα κομμάτια κοτόπουλου από τα σουβλάκια.
Αν πάρουνε λίγο χρώμα, δεν σημαίνει ότι κάηκαν,
απλά το μέλι σκουραίνει αρκετά όταν ψήνεται.


Συνεχίζουμε ρίχνοντας τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει
σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη (ένα κουταλάκι).
Σε χαμηλή φωτιά (3-4) ανακατεύουμε τη μαρινάδα να πήξει.


Μόλις αρχίσει να καραμελώνει η σάλτσα και να σκουραίνει,
(σε 1-2 λεπτά) ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα κομμάτια κοτόπουλου.


Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι η σάλτσα να εξαφανιστεί σχεδόν.
Τέλος πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σβήνουμε τη φωτιά.
Το καλοψημένο κοτόπουλο έχει μείνει με λίγη καραμελωμένη,
γυαλιστερή και σκουρόχρωμη σάλτσα. Σερβίρουμε με ρύζι.


Υπέροχη τεχνική μαγειρέματος από την Ιαπωνία.
Στα γιαπωνέζικα, η λέξη τερι-γιάκι σημαίνει γυαλιστερό-καλοψημένο.
Εύκολη σχετικά συνταγή και ακολουθώντας τη σωστή δοσολογία,
το πιάτο σας θα βγει και γυαλιστερό και καλοψημένο!  





TERIYAKI CHICKEN  






Ingredients
For 2 Persons


400gr Chicken Fillet
2 Tablespoons Soy Sauce
2 Tablespoons Sesame Oil
One Tablespoon Honey
One Tablespoon grated Ginger
One Tablespoon Lemon juice
One clove grated Garlic
One teaspoon white Vinegar
One teaspoon Sesame seeds
One teaspoon Sugar

Optional:
One Tablespoon white Wine


Instructions:


Mix in a bowl the soy sauce, the sesame oil, the honey,
the grated ginger and the grated garlic, the lemon and the vinegar.
Keep the sesame seeds and the sugar for later.
Cut the chicken in 3-4cm cubes.
Marinate the chicken with the sauce you made and place
into the fridge for at least one hour, or even longer.


When you are ready to start, put the chicken cubes on skewers (sticks).
Preheat your oven grill and if you will use wooden skewers,
do not forget to wet them deep into water for ten minutes,
so they will not burn during grilling.
Keep the marinade sauce into a bowl for later.


Grill the chicken skewers for about 7-10 minutes
each side, till they get a well cooked colour.


When they are cooked, remove from the oven grill and
carefully remove the chicken pieces from the skewers.
If they get a dark colour this does not mean they are burned.
The reason is just the honey that darkens when it is grilled.


Continue by adding the marinade sauce into a pan.
Add the sugar (one teaspoon) and in low heat (mark 3-4),
start stirring so the sauce will thicken.  


One or two minutes later the sauce will start thickening and
getting a shiny dark look, so place the chicken pieces into the pan.


Stir gently and continuously, till the sauce will almost disappear.   
Finally spread on the top the sesame seeds and turn off the heat.
The well-cooked chicken is left with some sweet,
shiny, dark sauce. Serve with rice.


A great cooking technic from Japan.
Teri-Yaki actually means shiny-grilled.
Easy recipe and by following the right dosage to ingredients,
your dish will definitely look shiny and well cooked!