MENU

20/6/15

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΝΤΟΜΑΤΑΣ 

TOMATO CRITHAROTO  

 

Υλικά
Για Δύο Άτομα

300γρ. Κριθαράκι (ένα φλυτζάνι)
Δύο Κουταλιές Ελαιόλαδο
50γρ. Βούτυρο (Δύο Κουταλιές)
Ένα μεσαίο Κρεμμύδι
Μία μεσαία Ντομάτα
Δυο-Τρεις φέτες πράσινη Πιπεριά
900γρ. Ζωμός Λαχανικών ή Κοτόπουλου (τρία φλυτζάνια)
50γρ. Κεφαλογραβιέρα ή Κεφαλοτύρι ή Παρμεζάνα
Πιπέρι, Αλάτι


Προαιρετικά:
Μαϊντανός


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το τυρί.
Βυθίζουμε την ντομάτα σε ζεστό νερό και μετά την ξεφλουδίζουμε.
Ξεσποριάζουμε την ντομάτα και κρατάμε μόνο τη σάρκα της.


Ρίχνουμε μία κουταλιά βούτυρο και το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι.
Σε μέτρια φωτιά στο 6-7 ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.


Στη συνέχεια ρίχνουμε και την πιπεριά. Ανακατεύουμε διαρκώς.


Μετά από δύο-τρία λεπτά μόλις μαραθούν, ρίχνουμε το κριθαράκι.


Αφήνουμε το κριθαράκι να βραχεί και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.
Μετά από ένα λεπτό ανακάτεμα, αρχίζουμε τη διαδικασία βρασμού.


Σε μέτρια φωτιά στο 5-6 ξεκινάμε να ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό.
Χρησιμοποιούμε μία κουτάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό.
Περιμένουμε να απορροφήσει την πρώτη κουτάλα ζωμού και συνεχίζουμε
προσθέτοντας αργά τον ζωμό και ανακατεύοντας συνεχώς.


Με τον τρόπο αυτό το κριθαράκι χυλώνει και αποκτά κρεμώδη υφή.
Συνεχίζουμε για εφτά-οκτώ λεπτά να προσθέτουμε ζωμό.


Μετά προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη σάρκα ντομάτας.


Συνεχίζουμε να συμπληρώνουμε ζωμό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
Χρόνος βρασμού για το κριθαράκι είναι περίπου δεκαπέντε λεπτά.
Χρησιμοποιούμε τρία φλυτζάνια ζωμού για ένα φλυτζάνι κριθαράκι.


Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος βρασμού ή μόλις τελειώσει
ο ζωμός, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τους κύβους
τυριού και μία κουταλιά βούτυρο.


Αφήνουμε σε σβησμένη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά,
ώστε να λιώσει το τυρί και το βούτυρο, για ένα-δύο λεπτά.


Το κριθαρότο είναι έτοιμο. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.
Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί ρίχνουμε αλάτι.


Σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ακόμα ζεστό.
Αυτή η τεχνική μαγειρέματος προέρχεται από την
κλασσική τεχνική μαγειρέματος του Ριζότο.
Το κριθαράκι μαγειρεύεται αργά, βασανιστικά και αποκτά
μία κρεμώδη και βουτυράτη υφή που το κάνει νοστιμότατο!




TOMATO CRITHAROTO  




Ingredients
For 2 Persons


300gr Short cut Pasta-Manestra (one cup)
2 Tablespoons Olive Oil
50gr Butter (2 tablespoons)
One medium Onion
One medium Tomato
2-3 slices Green Pepper
900gr Chicken or Vegetables Stock (three cups)
50gr hard white Cheese or Parmesan
Salt and Pepper

Optional:
Parsley


Instructions:

Fine chop the onion, the pepper and the cheese or parmesan.
Place the tomato into hot water and remove the skin.
Remove the seeds from the tomato and keep the flesh.


Put one tablespoon of butter and the olive oil into a deep flat pan.
In medium heat (mark 6-7) start cooking and stirring the onion.


Continue by adding the green pepper. Keep stirring all the time.


After two-three minutes add the short cut pasta (manestra).


Keep stirring so it will wet from the pan liquids really well.
One minute later, you can start the boiling procedure.


In medium heat (5-6) start to pure the warm stock into the pan.
Using a large kitchen spoon, add the stock really slow.
Wait for the pasta to absorb the stock and continue stirring.
Then continue adding the stock slowly, stirring all the time.


This is the cooking method. The pasta will become creamy and
it will keep cooking with only the necessary liquids from the pan.
Continue the same procedure for 7-8 minutes, adding more stock,
only when the liquids are absorbed from the pan.


Then add the chopped tomato cubes.


Continue adding stock in medium heat (5-6) and keep stirring.
Total cooking time for the pasta is about fifteen minutes.
For one cup of short cut pasta (manestra), you need three cups of stock.


When the cooking time is completed (15 mins) or when the stock is over,
turn off the heat and add the cheese cubes and a tablespoon of butter.


Let the critharoto on the heat that is turned off and stir gently,
so the cheese and the butter will melt, for about two minutes.


The critharoto is now ready. Spread some fresh pepper.
Taste and season with some salt, if necessary.


Serve immediately when the critharoto is still hot.
This classic slow cooking technique is originated
from the classic Risotto recipe.
The manestra pasta is forced to be cooked slowly and
this causes a very creamy and buttered result that makes it delicious!