ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ
SOUTZOUKAKIA
Υλικά
Για Δύο-Τρία Άτομα
(20 σουτζουκάκια)
700-800γρ. Κιμάς Μοσχαρίσιος
Δύο Μεγάλες Ντομάτες ή μία κονσέρβα κονκασέ
Τέσσερις σκελίδες Σκόρδο
Ένα ξυλάκι Κανέλα
Λίγα λουλούδια ξηρά Γαρύφαλλο (6-8)
Μία-Μιάμιση Κουταλιά Κύμινο
4-5 Κουταλιές Ελαιόλαδο (100μλ)
Αλάτι Πιπέρι
2-3 Φέτες Ψωμί Μπαγιάτικο (2-3 ημερών)
Ένα Αυγό (μόνο το ασπράδι)
Προαιρετικά:
Λίγη Πάπρικα σκόνη
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τον κιμά
με τις τρεις σκελίδες λιωμένου σκόρδου, το κύμινο,
δύο κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το ασπράδι του αυγού.
Μουλιάζουμε το ψωμί και αφαιρούμε την κόρα.
Το στύβουμε καλά και το προσθέτουμε θρυμματισμένο στον κιμά.
Ανακατεύουμε με τα χέρια όλα τα υλικά να δέσουνε για ένα πεντάλεπτο.
Μόλις ο κιμάς έχει δέσει με τα υλικά τον βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα βαθύ τηγάνι,
ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, δύο κουταλιές ελαιόλαδο,
την κανέλα, τα γαρύφαλλα και μία σκελίδα σκόρδο ολόκληρη.
Σιγοβράζουμε για δέκα λεπτά περίπου στο 4-5.
Αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε μακρόστενο χοντρό σχήμα.
Φροντίζουμε να τα πλάσουμε σφιχτά για να μην ανοίξουν.
Σε χαμηλή φωτιά στο 4-5 αρχίζουμε να τοποθετούμε τα σουτζουκάκια
στη σάλτσα που έχει σιγοβράσει για δέκα λεπτά.
Τα ακουμπάμε προσεχτικά σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Σιγοβράζουμε στο 4 για περίπου μισή ώρα.
Ενδιάμεσα χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για να τα γυρίσουμε.
Τριάντα-σαράντα λεπτά αργότερα η σάλτσα έχει πήξει.
Τα σουτζουκάκια είναι έτοιμα και καλοψημένα.
Έχει μείνει ελάχιστη σάλτσα με λάδι.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια είτε με ρύζι είτε με πατάτες τηγανητές.
Κλασσικό ελληνικό αλλά και ανατολίτικο πιάτο!
SOUTZOUKAKIA
Ingredients
For 2-3 Persons
(20 Soutzoukakia)
700-800gr Beef Minced Meat
2 Large Tomatoes or a can of peeled Tomatoes
4 cloves of Garlic
One stick of Cinnamon
Some flowers Cloves (6-8)
One-one and a half Tablespoon of Cumin
4-5 Tablespoons of Olive Oil (100ml)
Salt Pepper
2-3 Slices of old Bread (two days old)
One Egg (just the white part)
Optional:
Some Paprika powder
Instructions:
Mix in a large bowl the minced beef meat with the
pulped cloves of garlic, the cumin, two tablespoons
of olive oil, salt, pepper and the white part of the egg.
Soak the slices of bread into water and remove the outer part.
Rinse it really well and add it in pieces into the large bowl.
Mix the ingredients using your hands for about five minutes.
When the minced meat is well mixed with all the ingredients,
place into the fridge for about half an hour.
Meanwhile start preparing the tomato sauce.
Into a deep large pan add the tomato juice, two tablespoons
of olive oil, the cinnamon stick, the cloves flowers and one
knob of garlic. Simmer low heat for ten minutes (mark 4-5).
Season with salt and pepper lightly.
Start making the soutzoukakia. Using your hands, make
rounded shaped a bit long balls. Press them well so they
will not lose their shape during cooking.
In low heat at mark 4-5 start placing the soutzoukakia into the sauce,
that has been cooked for ten minutes. Place them gently,
using all the flat wide space of the pan.
Low simmer at mark 4 for about half an hour.
During simmering use a tablespoon to turn them upside down.
30-40 minutes later the sauce has thickened.
The soutzoukakia are ready and well cooked.
There is only some olive oil left into the pan and the sauce.
Serve the soutzoukakia either with rice or with fried potatoes.
Classic Greek Dish with origins from Anatolia!