ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙ
OCTOPUS PASTA
Υλικά
Για Δύο-Τρία Άτομα
Ένα Χταπόδι 900-1100 γραμμάρια
Δύο Μεγάλες Ντομάτες
Τρία Κρεμμυδάκια Φρέσκα
Ένα ποτήρι Κρασί λευκό (125μλ)
Ένα ξυλάκι Κανέλα
Δύο φύλλα Δάφνης
Αλάτι Πιπέρι
Μισό φλυτζάνι Ελαιόλαδο (50-60μλ)
300 γραμμάρια Μακαρόνι κοφτό ή κοχυλάκι
Προαιρετικά:
Μαϊντανός, Λίγο Γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και πολτοποιούμε τις ντομάτες.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια τριών-τεσσάρων εκατοστών.
Ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.
Σε μέτρια φωτιά στο 5-6, τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας για δύο λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το χταπόδι.
Ανακατεύουμε για δύο-τρία λεπτά ώστε να βγάλει τα υγρά του.
Μόλις πάρει ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα, ρίχνουμε το κρασί.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά συνεχώς ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Πέντε λεπτά μετά προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα και
τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για δέκα-δεκαπέντε λεπτά στο 3-4.
Εντωμεταξύ βράζουμε το μακαρόνι αλ ντέντε, δηλαδή
δύο λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου.
Μόλις βράσει το χταπόδι και δέσει η σάλτσα ντομάτας,
ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προσθέτουμε το βρασμένο μακαρόνι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε πάνω στη φωτιά να δέσουνε τα υλικά.
Το μακαρόνι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα πεντάλεπτο να τραβήξει
τα υγρά από τη σάλτσα ντομάτας και να δέσει με το χταπόδι.
Απλά αφήνουμε πάνω στη σβησμένη φωτιά μέχρι να τραβήξει τα υγρά.
Μόλις μείνουνε ελάχιστα υγρά σάλτσας, τότε είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο τυρί αν θέλουμε.
Άψογο καλοκαιρινό πιάτο που είναι εξίσου γευστικό
σαν μεζές, όταν μείνει στο ψυγείο και κρυώσει!
OCTOPUS PASTA
For 2-3 Persons
One Octopus 900-1100gr
2 large Tomatoes
3 Spring Onions
One glass White dry Wine (125ml)
One stick of Cinnamon
Two Bay leaves
Salt Pepper
Half a cup Olive Oil (50-60ml)
300gr Short Cut Pasta
Optional:
Parsley, Some flowers cloves
Instructions:
Fine chop the spring onions and pulp the tomatoes.
Cut the octopus in 3-4cm pieces.
Pure the olive oil into a deep pan and add the spring onions.
In medium heat (mark 5-6), cook and stir for two minutes.
Afterwards add the octopus.
Stir for two minutes so the octopus will bring out the liquids.
When the octopus is lightly coloured, pure the wine.
Let in medium heat, so the alcohol will vanish.
Five minutes later, add the tomato, the cinnamon and
the bay leaves. Season lightly and reduce heat.
Let simmer in low heat (3-4) for about fifteen minutes.
Meanwhile boil the pasta al dente, according to
the package instructions and two minutes less.
When the octopus is cooked and the tomato sauce is thicker,
spread some fine chopped parsley.
Add the al dente pasta and stir gently.
Turn off heat now and let on the heat so the liquids will disappear.
The pasta will need about five minutes to absorb
all the liquids from the sauce pan and the octopus.
Just allow it to stay into the deep pan for some minutes.
When all liquids are gone, then it is ready to be served.
Serve with some grated white cheese if you like.
Perfect Summer dish that is also very tasteful
as a snack or starter dish, if it stays cold into the fridge!