ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΛΕΦΤΙΚΟ
PORK PAPILLOTE
Υλικά
Για 2-3 Άτομα
700γρ. Χοιρινό Μπούτι ψαχνό
Ένα Κρεμμύδι
Μία Ντομάτα
Μία Πράσινη Πιπεριά
Μία χρωματιστή Πιπεριά
Δύο Σκελίδες Σκόρδο
Ένα Καρότο
Δύο μεγάλες Πατάτες
100γρ. Κεφαλογραβιέρα
Μισό φλυτζάνι Ελαιόλαδο (60-70μλ)
Μισό ποτήρι Λευκό Κρασί (60-70μλ)
Μία Κουταλιά Ρίγανη
Ένα κουταλάκι Μουστάρδα σκόνη
Αλάτι, Πιπέρι
Προαιρετικά:
Λίγα φύλλα Μαϊντανός, Πάπρικα
Για το τύλιγμα:
Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή σπάγκος μαγειρικής
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες-φέτες τα λαχανικά.
Κόβουμε σε κυβάκια την κεφαλογραβιέρα και σε κύβους
4-5 εκατοστών το χοιρινό κρέας. Μαρινάρουμε το κρέας
στο κρασί, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, την σκόνη μουστάρδας
και το πιπέρι, τουλάχιστον για μία ώρα ή περισσότερο στο ψυγείο.
Παίρνουμε ένα βαθύ μεγάλο μπωλ και απλώνουμε μέσα ένα φύλλο
λαδόκολλα περίπου 40 εκατοστών. Πιέζουμε προσεχτικά να κάτσει
στον πάτο του μπωλ, χωρίς να σκιστεί. Αν σκιστεί βάζουμε κι άλλο φύλλο.
Ξεκινάμε τοποθετώντας μία φέτα ντομάτα,
δύο ροδέλες κρεμμύδι και μία-δύο φέτες καρότο.
Συνεχίζουμε τοποθετώντας τρεις-τέσσερις φέτες πατάτες.
Αλατίζουμε τα λαχανικά μας ελαφρά.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και την κεφαλογραβιέρα.
Τέλος ακουμπάμε πάνω στα λαχανικά τρία-τέσσερα κομμάτια
χοιρινό κρέας και πάνω βάζουμε φέτες σκόρδου και φύλλα μαϊντανού.
Ρίχνουμε δύο-τρεις κουταλιές από τη μαρινάδα, πάνω στο κρέας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κλείνουμε τις λαδόκολλες σαν ένα πουγκί, αφήνοντας αέρα μέσα.
Στην κορυφή μπορούμε είτε να δέσουμε με σπάγκο μαγειρικής,
είτε πολύ ευκολότερα, να σφραγίσουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε τα πουγκιά-μερίδες σε ένα πυρέξ ή ταψί
και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για δύο ώρες.
Οι λαδόκολλες αντέχουνε τουλάχιστον 220°C.
Τα υγρά που θα βγάλουνε τα λαχανικά θα ψήσουνε το κρέας.
Δύο ώρες μετά, το κλέφτικο χοιρινό είναι έτοιμο.
Έχει ψηθεί αεροστεγώς στον αέρα και τα υγρά.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε τη λαδόκολλα, κάτω από το αλουμινόχαρτο.
Ανοίγοντας τη λαδόκολλα, το αποτέλεσμα της δίωρης αναμονής
ψησίματος είναι εντυπωσιακό. Λιωμένα λαχανικά και καλοψημένο κρέας.
Η κεφαλογραβιέρα έχει λιώσει και έχει κερώσει. Υπέροχο ζουμί για βούτες.
Αφαιρούμε από τη λαδόκολλα και σερβίρουμε με ψωμί.
Πατροπαράδοτη ελληνική συνταγή. Εξ' ου και η ονομασία του!
PORK PAPILLOTE
Ingredients
For 2-3 Persons
700gr Pork boneless Leg
One Onion
One Tomato
One green Pepper
One coloured Pepper
2 cloves of Garlic
One Carrot
2 large Potatoes
100gr hard salted white Cheese
Half a cup Olive Oil (60-70ml)
Half a cup White Wine (60-70ml)
One Tablespoon Oregano
One teaspoon Mustard powder
Salt, Pepper
Optional:
Some Parsley leaves, Paprika
Cooking:
Parchment (baking) Paper, Aluminium (tin) Foil or
kitchen (cooking) String.
Instructions:
Cut in thick slices the vegetables. Cut in 2cm cubes the cheese.
Cut in 4-5cm cubes the pork meat. Marinate in the fridge the pork cubes
in the wine, the oregano, the olive oil, the mustard powder and
the pepper for at least one hour or even longer.
Using a deep wide bowl, place a piece of parchment paper of about 40cm
into the bottom of the bowl and lightly press it to make sure it is flatted to
the bottom. Be careful not to scratch it and if you do, place a second paper.
Start placing the vegetables at the bottom. First place a slice of tomato.
Place two slices of onion and two-three slices of carrot.
Continue by placing three-four pieces of potatoes.
Season with salt and pepper lightly.
Add the cheese cubes and the peppers.
Finally place above the vegetables 3-4 cubes of pork meat and
above them add some garlic slices and some parsley leaves.
Add 2-3 tablespoons from the marinade sauce, over the pork meat.
Preheat the oven at 180°C.
Fold the parchment paper by wrapping it and trap some air inside.
At the top of it, you can either tie some kitchen string or
if you want to make your life easier, just seal it with some aluminium foil.
Place the wrapped pouches into an oven tray and
bake in the oven for 2 hours at 180°C.
Parchment paper can stand temperature at least up to 220°C.
The steams and juices coming out of the vegetables, will cook the meat.
Two hours later the pork "en papillote" is ready.
It has been cooked and steamed into the pouches.
Using a pair of scissors, cut the top of the pouches,
just below the aluminium foil.
Opening the pouches, the result of two hours cooking is impressive.
Melted vegetables and well steamed soft pork meat.
The hard cheese has melted nicely. Some nice tasty liquids are left in there.
Remove from the pouches and serve with some slices of bread.
Classic old time cooking method. French call it "en papillote",
the Italians "al cartoccio" and Greeks call it "Kleftiko"!