ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
CHICKEN IN THE OVEN
Υλικά
Για 2-3 Άτομα
Ένα Κοτόπουλο 1400-1700 γραμμάρια
Δύο Λεμόνια
Μισό φλυτζάνι Ελαιόλαδο (50-70μλ)
Ένα κουταλάκι Πάπρικα
Ένα κουταλάκι Μουστάρδα σκόνη
Ένα κουταλάκι Κάρι
Δύο κουταλιές Ρίγανη
Μία κουταλιά Σόγια Σως
Αλάτι Πιπέρι
4-5 μεγάλες Πατάτες (1 κιλό περίπου)
Προαιρετικά:
Σκόρδο, Θυμάρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη σόγια με δύο κουταλιές ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μία κουταλιά ρίγανη.
Την άλλη κουταλιά την κρατάμε για τις πατάτες φούρνου.
Φτιάχνουμε τη μαρινάδα για να αλείψουμε το κοτόπουλο.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με τα χέρια, παντού και μέσα
στην κοιλιά του. Τοποθετούμε σε σακούλα και αφήνουμε
στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή και περισσότερο.
Όταν είμαστε έτοιμοι να το ψήσουμε, προθερμαίνουμε
τον φούρνο στους 200°C και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα.
Τοποθετούμε στη μέση το κοτόπουλο με το στήθος επάνω
και βάζουμε στην κοιλιά ένα ολόκληρο λεμόνι.
Τριγύρω βάζουμε τις πατάτες με την επίπεδη επιφάνεια κάτω.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό του άλλου λεμονιού
και τη ρίγανη στις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε και ένα φλυτζάνι νερό και τοποθετούμε στον φούρνο.
Ψήνουμε στον φούρνο για μία ώρα τουλάχιστον.
Εάν το κοτόπουλο είναι μεγαλύτερο, ψήνουμε περισσότερο.
Μία ώρα για κάθε κιλό κρέατος στον φούρνο στους 200°C.
Ενδιάμεσα και περίπου μετά από σαράντα-πενήντα λεπτά
ψησίματος, γυρνάμε προσεχτικά το κοτόπουλο ανάποδα.
Το αφήνουμε να ξεροψηθεί και από την πλευρά των μπουτιών.
Μόλις περάσει μία με μιάμιση ώρα και χυλώσουνε οι πατάτες,
είναι έτοιμο. Περιχύνουμε λίγο από το ζουμί που έχει στον πάτο.
Για να το κόψουμε όμορφα, από την πλευρά του στήθους,
ανοίγουμε κατά μήκος στη μέση, σε δύο κομμάτια.
Βγάζουμε το κεντρικό κόκκαλο ανάμεσα στα δύο στήθη.
Μετά αφαιρούμε τα μπουτάκια και σερβίρουμε σε μερίδες.
Το μυστικό για τραγανή πέτσα είναι στα λίγα υγρά
και φυσικά στο σωστό μαρινάρισμα!
CHICKEN IN THE OVEN
Ingredients
For 2-3 Persons
One Chicken 1400-1700gr
2 Lemons
Half a cup Olive Oil (50-70ml)
One teaspoon Paprika
One teaspoon Mustard powder
One teaspoon Curry
2 teaspoons Oregano
One spoon Soy Sauce
Salt Pepper
4-5 big Potatoes (one kilo)
Optional:
Garlic, Thyme
Instructions:
Mix the soy sauce with two tablespoons olive oil.
Add the spices and one spoon of oregano.
Keep the other oregano spoon for the oven potatoes.
Fix the marinade sauce to spread it on the chicken.
Using your fingers, spread the marinade on the chicken.
Gently spread it even inside the chicken stomach.
Put in a kitchen plastic bag and place in the fridge
for at least 2-3 hours or even longer.
When you are ready to cook, preheat the oven at 200°C.
Cut potatoes in four medium sized pieces.
Place the chicken in the middle of an oven tray,
the breast of the chicken facing up.
Put in the stomach of the chicken one whole lemon.
Around the chicken, place the potatoes, with the flat side down.
Pour the rest of the olive oil, the juice of the second lemon,
the rest of the oregano, all over the potatoes. Season with salt
and pepper. Add a cup of water and place in the preheated oven.
Cook in the oven for at least one hour.
If the chicken is larger, cook some more hour.
One hour of cooking for every kilo of meat in the oven at 200°C.
Meanwhile cooking time, after about 40-50 minutes of cooking,
turn the chicken upside down carefully, so it will get cooked
even to the legs. Let it cook and potatoes melt in the juices.
Spread some juice from the bottom all over the chicken.
One and a half hour later it is fully cooked.
In order to cut the chicken in nice portions,
from the breasts side above, cut between the chicken spine,
in two pieces through the length of the chicken.
Remove the main spine bone, between the breasts.
Then cut the legs and serve in portions.
The secret for a crunchy skin is not using many liquids
and marinating the chicken really well!!