ΑΜΑΤΡΙΤΣΙΑΝΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ
AMATRICIANA SPAGHETTI
Υλικά
Για Δύο Άτομα
100γρ. Μπέικον καπνιστό
400γρ. Σπαγγέτι
2-3 Κουταλιές Ελαιόλαδο (40-50μλ)
Δύο Σκελίδες Σκόρδο
Μισό Κρεμμύδι ξερό
Δύο καυτές Πιπερίτσες Τσίλι
Δύο φλυτζάνια Τοματοχυμός (200-250μλ)
Αλάτι και λίγο Πιπέρι
Παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Προαιρετικά:
Λίγος ψιλοκομμένος Μαϊντανός
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά
(5-6) τσιγαρίζουμε αυτά τα υλικά για τρία-τέσσερα λεπτά.
Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και
ελάχιστο αλάτι. Τρίβουμε και τα τσίλι και τα ρίχνουμε.
Προσθέτουμε τον τοματοχυμό και βράζουμε για ένα
δεκαπεντάλεπτο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (4-5).
Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε.
Ένα τέταρτο αργότερα η σάλτσα έχει τραβήξει τα υγρά της.
Μπορούμε να την σερβίρουμε απευθείας στα μακαρόνια.
Εάν θέλουμε ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα.
Με σβηστή φωτιά, επάνω στο μάτι, ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με χοντρά κομμάτια τριμμένη παρμεζάνα.
Απλή συνταγή για σάλτσα σπαγγέτι από την Κεντρική Ιταλία!
AMATRICIANA SPAGHETTI
Ingredients
For 2 Persons100gr smoked Bacon (guanciale or pancetta)
400gr Pasta Spaghetti
2-3 Tablespoons of Olive Oil (40-50ml)
2 cloves of Garlic
Half a dry Onion
2 small hot chilli peppers (dried)
Two cups of Tomato juice (200-250ml)
Salt and some Pepper
Parmesan Cheese to serve
Optional:
Some Parsley (finely chopped)
Instructions:
Cut the bacon, the onion and the garlic in slices.
Pour the olive oil into a deep pan (skillet) and over
medium heat (5-6) saute for 3-4 minutes.
When the ingredients are coloured, season
with some salt and some pepper, add the chillis.
Add the tomato juice and simmer for about 15
minutes over medium-low heat (4-5).
Meanwhile boil the spaghetti al dente.
Fifteen minutes later the sauce has thickened.
You can serve it over the spaghetti, if you prefer.
Or you can add the spaghetti into the saucepan.
After turning off the heat, toss the spaghetti
and stir gently with the amatriciana sauce.
Sprinkle some thick grated pieces of Parmesan cheese.
Simple recipe for spaghetti sauce from Central Italy!