MENU

21/3/16

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΑΝΕΣΤΡΑ 

GREEK MANESTRA 



Υλικά
Για Δύο Άτομα

Ένα Φλυτζάνι Κριθαράκι-Μανέστρα (125-150γρ.)
Ένα μικρό ξηρό Κρεμμύδι ολόκληρο
Δύο Φρέσκα Κρεμμυδάκια
Μία Κόκκινη Πιπεριά
Ένα Κουταλάκι Τοματοπελτές (10-15γρ.)
Τρεις Κουταλιές Ελαιόλαδο (30-40μλ)
Αλάτι, Πιπέρι
Τέσσερα Φλυτζάνια Νερό ή Ζωμός Λαχανικών ή Κοτόπουλου
Παρμεζάνα

Προαιρετικά:
Μισό κουταλάκι Ρίγανη, Μία σκελίδα Σκόρδο


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
Κρατάμε το ξερό κρεμμύδι ολόκληρο.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και
σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με την πιπεριά για λίγο.


Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4 και προσθέτουμε το
σκόρδο και τον τοματοπελτέ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.


Ένα λεπτό αργότερα, ρίχνουμε τα φλυτζάνια νερού ή ζωμού
και προσθέτουμε ολόκληρο το ξερό κρεμμύδι. Δυναμώνουμε
τη φωτιά για να βράσει και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάλι.
Η αναλογία είναι 3-4 φλυτζάνια νερό για ένα φλυτζάνι κριθαράκι.


Ρίχνουμε το κριθαράκι και σε μέτρια φωτιά (4-5) σιγοβράζουμε
για 15-20 λεπτά με κλειστή κατσαρόλα. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε
για να μην κολλήσει η μανέστρα και περιμένουμε να τραβήξει τα υγρά.


Μόλις μείνει η μανέστρα μελάτη, δηλαδή με λίγα υγρά,
είναι έτοιμη. Αφήνουμε εκτός φωτιάς για πέντε λεπτά.


Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα στην κορυφή.
Μπορούμε να την κάνουμε και ελαφρώς σαν σούπα,
εάν επιθυμούμε, αποσύροντας από τη φωτιά πριν πήξει εντελώς.
Απολαυστικό και ελαφρύ δείπνο με λίγα, απλά υλικά!





GREEK MANESTRA 



Ingredients
For 2 Persons

One Cup of Manestra (Orzo Pasta) (125-150gr)
One small dry Onion (whole)
2 fresh Spring Onions
One Red Pepper
One teaspoon of Tomatopaste (10-15gr)
Three Tablespoons Olive Oil (30-40ml)
Salt and Pepper
4 Cups of Water or Stock-Broth (Vegetarian or Chicken)
Parmesan Cheese

Optional:
Half a teaspoon Oregano, One Garlic clove


Instructions:

Chop the sping onions and the red pepper.
Keep the dry onion uncut and whole.
Pour the olive oil into a medium pan and
saute the spring onions and the pepper for 1-2 minutes.


Low heat at mark 4 and add the garlic and the tomatopaste.
Season with salt and pepper and stir.


One minute later, add the cups of water or stock (broth)
and the whole onion. Increase the heat to bring to boil and
afterwards low heat to medium (4-5) again. You need about
3-4 cups of water or broth for every cup of orzo pasta (manestra).


Add the orzo pasta (manestra) and at low heat (4-5) simmer
for about 15-20 minutes, having the pan covered. During cooking
stir a few times so the orzo pasta will not stuck to the bottom.


When most of the liquids are gone, then it is ready.
Remove from heat and let the manestra cool for 5 minutes.


Serve with some grated parmesan cheese at the top.
You can even serve it with more liquids, as a soup,
by removing the pan from heat 3-4 minutes earlier and
by serving immediately after the boiling time.
A nice and light dinner with simple and cheap ingredients!