MENU

17/4/16

ΣΟΦΡΙΤΟ 

SOFRITO 



Υλικά
Για 2-3 Άτομα

600-700γρ. Μοσχάρι σε φέτες (Νουά ή Κιλότο)
Ένα φλυτζάνι Αλεύρι (100-120γρ.)
Ένα Ποτήρι Λευκό Κρασί (125μλ)
Μισό Ποτήρι Λευκό Ξύδι ή Μηλόξυδο (50-60μλ)
2-3 Σκελίδες Σκόρδο
2-3 Κουταλιές Μαϊντανός
Μισό φλυτζάνι Ελαιόλαδο (50-60μλ)
Αλάτι και Πιπέρι

Προαιρετικά:
Λίγο ξύδι Μπαλσάμικο


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι και περνάμε
ελαφρά τις φέτες μοσχαριού και μετά τις τινάζουμε.
Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.


Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι
που σκεπάζει. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (6-7).
Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε σε δόσεις τις φέτες
μοσχαριού να ροδίσουν ελαφρώς για τρία-τέσσερα λεπτά.


Ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές και συνεχίζουμε
με όλες τις φέτες μοσχαριού. Μετά τις αποσύρουμε.


Στο λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι, ρίχνουμε το
ψιλοκομμένο σκόρδο προσέχοντας να μην καεί.
Αμέσως μετά ρίχνουμε το ξύδι.
Προσοχή στις αναθυμιάσεις.


Μισό λεπτό μετά ρίχνουμε και το λευκό κρασί.


Σε μέτρια φωτιά πάντα (6-7) επαναφέρουμε
τις φέτες μοσχαριού μέσα στο τηγάνι.


Ρίχνουμε πιπέρι και συμπληρώνουμε
λίγο νερό αν χρειαστεί, ώστε να καλύπτονται
λίγο οι φέτες μοσχαριού. Μόλις πάρει βράση,
χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4-5 και σκεπάζουμε.


Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα.
Μετά προσθέτουμε και τον μαϊντανό.


Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά,
στο 4-5, για άλλη μισή ώρα. Προς το τέλος,
αλατίζουμε και για τα τελευταία λεπτά, ξεσκεπάζουμε
το τηγάνι ώστε να εξατμιστούν περισσότερα υγρά.


Μετά από μία ώρα μαγειρέματος συνολικά σε χαμηλή
φωτιά, το σοφρίτο είναι έτοιμο. Το κρέας είναι μαλακό
και έχει μείνει λίγη σάλτσα, ώστε να μην είναι στεγνό.


Σερβίρουμε το Σοφρίτο με τη σάλτσα από το ζουμί του
και με καστανό ρύζι ή ακόμα και με πατάτες.
Απολαυστικό πιάτο με καταγωγή από την Κέρκυρα!




SOFRITO 



Ingredients
For 2-3 Persons

600-700gr soft sliced Beef  (Rump or Sirloin)
One cup of Flour (100-120gr)
One glass White dry Wine (125ml)
Half a glass White Vinegar or Apple Vinegar (50-60ml)
2-3 Garlic cloves
2-3 Tablespoons of Parsley
Half a cup of Olive Oil (50-60ml)
Salt and Pepper

Optional:
Some Balsamico vinegar


Instructions:

Fine cut the garlic cloves and the parsley.
Place the flour into a bowl and dip the slices
of beef  both sides into the flour. Shake them to remove
any excess flour and place into the fridge for half an hour.


Pour the olive oil into a deep pan that you can cover.
Heat the olive oil at medium heat (mark 6-7).
When the temperature is high, start adding the slices
of beef, so they will saute for 3-4 minutes. Do not overload.


Saute both sides and continue till all the slices are
coloured. Then remove them from the pan.


Add into the pan the garlic and seconds later
add the white vinegar. Be carefull with the steam.


Half a minute later, add the white wine.


Place the slices of beef into the pan again.
Continue over medium heat (mark 6-7).


Spread some pepper and if needed add some
water, just to cover the beef slices lightly.
When it starts boiling, low heat at mark 4-5 and cover.


Let the food simmer for half an hour.
Then add the chopped parsley.


Continue simmering over low heat at mark 4-5
for thirty more minutes. Before the end of cooking
time, season with some salt and uncover the pan
so the last liquids will vanish faster.


After one total hour of cooking over low heat
the sofrito recipe is ready. The meat is soft and
there is some nice sauce in there, so it is not dried.


Serve the Sofrito with some sauce from the pan
and some brown rice or even potatoes.
A marvellous dish from the Island of Corfu!